Artık herkes bir sonraki büyük şeyin peşinde. Tüketim toplumu şekil değiştirerek sadece raflardaki ürünleri tüketen tüketiciden aynı zamanda dijital ortamı da tüketen tüketiciye dönüştü. Bugünün tüketicisi için dün uzak tarih, bugün demode ve eski, sadece yarın heyecan verici. Bu sebeple de herkes o yarınki büyük fikrin peşinde.
Fakat o büyük fikrin başarıya dönüşmesi, sadece fikir ile ilgili değil. Günün son derece değişken ve hareketli yapısı ortaya çıkan her ürün için zorlayıcı bir ortam oluşturuyor. Akılda yer etmek, insanların kullanacağı bir ürün tasarlamak içinde bulunduğumuz bilgi ve ürün çöplüğünde çok zor ve gittikçe daha da zorlaşıyor.
Tabii ki, zorluk yaratıcı beyinleri durdurmuyor, belki de aksine kamçılıyor. Bugün başarısızlıkla sonuçlanan sosyal medya sitelerinden bahsedeceğiz.
Itunes Ping
Itunes Ping, Apple’ın başarızlıkla sonuçlanan sosyal ağı. Kullanıcılar bu ağı gereğinden fazla kısıtlı buldu. Önizlemede bir şarkının sadece 30 saniyesinin dinlenebilmesi, fazla filtreleme, ve kullanıcı deneyimine kısıtlama, başarısız Facebook entegrasyonu ağın kullanıcılar tarafından kullanılmamasına yol açtı.
Google+
Google+, Facebook’a başarısız bir rakip oldu. Kullanıcı deneyimine herhangi bir artı değer sağlamazken, zaten herkesin Facebook’ta olduğu düşünülürse kullanıcıların Google+’a geçmesi için bir sebep yoktu.
Del.icio.us
Del.icio.us sosyal bir yer imleri ağıydı. Büyük şirketlere satıldıktan sonra sosyal ağlardaki davranıştan bir kopuş yaşadı. Yeni düzenlemelerle kullanıcıları fazlasıyla kısıtlayan ağ, önceki başarısından sonra, başarısızlığa dönüştü.
Eons
Eons, 50 yaş üstüne yönelik oluşturulan bir sosyal ağdı. Sonuç olarak sosyal ağ oluştururken sadece yaşa dayalı bir site yapmanın iyi bir fikir olmadığı ve ağın ortaya çıktığı 2007 yılında bu yaş grubunun sosyal medyaya karşı ilgisiz olduğu ortaya çıktı.
Diaspora
Diaspora, Facebook’a rakip olarak çıktı. Kullanıcıların bilgisayarlarına bir uygulama yüklemelerini gerekli kılan sosyal neredeyse başlamadan bitti.
Orkut
Orkut, Facebook öncesi ortaya çıkan ve başarısızlıkla sonuçlanan bir sosyal ağ denemesiydi. Sitenin çok yavaş olması, arama motorlarında bulunamaması, sosyal paylaşım için zor olması gibi sebepler kullanıcıları bu sosyal ağa çekemedi.
Xanga
Xanga, bir blogging platformu olarak ortaya çıktı, fakat daha blogger, myspace gibi daha güçlü blogging platformları kullanıcıları kendilerine çektiler.
Digg
Digg, bir sosyal imleme sitesiydi. Herkesin ilgilerini çeken ya da kendileri ile ilgili linkleri paylaştıkları bir platform olan Digg kullanıcıların rakipleri tercih etmesi ile son buldu.
Friendster
Friendster, Facebook ve Myspace’in öncülüydü. Sosyal paylaşımı kullanıcılara yeterince yaşatamadı, teknik olarak yetersiz kaldı. Zaten ardından gelen Facebook ve Myspace bütün kullanıcıları kendilerine çekti.
Myspace
Myspace, reklamdan nasıl gelir elde edilebileceği ile ilgili çok kafa yorarken, bir sosyal platform oluşturmakta yetersiz kaldı. Facebook müzisyenler ve ünlülerin ne yaptıklarına bakmaktan ziyade gerçek insanlarla iletişimi ön planda tuttu, hem daha iyi bir sosyal platform oluşturdu, hem de daha geniş bir hedef kitleye seslendi.